Začátkem června bude posílena linka 413 z Prahy do Terezína a Litoměřic

Naposledy aktualizováno: 20. 06. 2024 | Publikováno 29. 05. 2024

Díky dohodě Středočeského a Ústeckého kraje bude od 1. června do 3. listopadu 2024 posílena autobusová linka 413 Praha – Terezín – Litoměřice o nové sezonní spoje, a to zejména o víkendu.  

Z pražských Letňan pojedou nové spoje linky 413 o sobotách, nedělích i svátcích v 9:00 hod. a 11:00 hod., a zajistí tak po celé dopoledne pravidelný hodinový interval do Litoměřic. Z Litoměřic pak pojede o víkendech ráno spoj navíc oproti dnešnímu jízdnímu řádu také v 6:50 hod. Sobotní odpolední a večerní provoz bude rozšířen a prodloužen o nové spoje z Litoměřic v 16:50 a 19:50 hod. a z Letňan ve 20:05 hod. a 21:30 hod. V pracovní dny bude od 1. června do 3. listopadu posílen provoz kolem poledne novým spojem z Letňan v 11:00 hod. a z Litoměřic ve 12:50 hod. Celoročně pak bude posunut ranní spoj z Letňan z 8:00 hod. na 9:00 hod. 

„Díky výborné mezikrajské spolupráci se podařilo zavést tuto linku, díky které cestující nevnímají hranice kraje. Proto se také těší zaslouženému zájmu cestujících. Její posílení zvýší komfort a rozšíří možnosti cestování a má potenciál podpořit oboustranně cestovní ruch,“ řekl Marek Hrabáč, radní Ústeckého kraje pro oblast dopravy. 

„Autobusová linka 413 se od svého zavedení těší velkému zájmu ze strany cestujících, proto jsme do letní sezóny přidali nové spoje, aby byl komfort pro cestující zachován,“ uvedl Zdeněk Šponar, ředitel IDSK. 

Při uvádění této linky v život jsem děkoval všem, co se na jejím zřízení podíleli s tím, že teď je na cestujících, aby ukázali, že tato linka je potřebná. Zájem cestujících vysoce předčil veškerá očekávání a i díky němu se linka bude dále rozvíjet“, konstatuje Jiří Adámek, místostarosta města Litoměřice. 

„S potěšením jsme přijali zprávu o posílení autobusové linky 413 mezi Prahou a Litoměřicemi se zastávkou mimo jiné u nás v Terezíně, které by mělo navýšit možnosti přepravní kapacity cestujících zejména o víkendech a státních svátcích. Tato změna přichází pro období, které je pro nás velmi důležité, neboť v průběhu letních prázdnin k nám míří pravidelně velké množství individuálních návštěvníků a to zejména právě z Prahy.  Posílení linky je také důkazem toho, že její zřízení v loňském roce bylo velmi dobrým krokem, a že je o ni mezi cestujícími zájem,“ doplnil Jan Roubínek, ředitel Památníku Terezín. 

Linka 413 byla nově zavedena 2. září 2023, a to díky dohodě Středočeského a Ústeckého kraje. Linka odjíždí od stanice metra C „Letňany“. Trasa vede až do Nové Vsi po dálnici D8, poté linka obsluhuje např. obce Ledčice, Straškov-Vodochody, Doksany či Terezín. V Litoměřicích je linka ukončena na autobusovém nádraží.